Match show

Koirien match show on kaikille koirille avoin leikkimielinen koiranäyttelytapahtuma, jonne ovat yleensä tervetulleita kaikki koirat rodusta tai roduttomuudesta riippumatta. Myös monirotuiset koirat ovat usein tervetulleita. Match show -kilpailuissa arvostellaan koiran esiintymistä, kuntoa ja yhteistyötä.

Koirien match show -tapahtumat ovat erinomainen mahdollisuus harjoitella omistajan ja koiran välistä yhteistyötä ja koiran sosiaalistamista. Samalla tapaat myös samanhenkisiä ihmisiä koirineen.

Lue tästä artikkelista, mitä match show -koiranäyttelyiltä voi odottaa ja miten valmistaudut näihin koirien kauneuskilpailuihin.

Mitä koiran pitää osata match show’ssa?

Match show -kilpailuissa koiran tulee osata seistä rauhassa paikallaan ryhdikkäästi, ravata omistajan vierellä kauniisti sekä antaa tuomarin koskea itseään ja esimerkiksi tutkia hampaat.

Match show’t ovat siitä mukavia tapahtumia, että nämä taidot osaa varmasti opettaa kuka tahansa koiralleen kunhan vain hieman harjoittelee etukäteen. Netistä löytyy paljon resursseja siihen, miten koira kannattaa opettaa seisomaan tai ravaamaan kauniisti. Lisäksi monet koirakoulut järjestävät “näyttelytreenejä”, joihin voi rohkeasti mennä myös kokemattoman koiran (tai omistajan) kanssa.

Match show -tapahtumia järjestetään monissa eri paikoissa kuten puistoissa, hiekkakentillä, parkkipaikoilla ja halleissa. Ne ovat siis erinomainen tilaisuus harjoitella erilaisia paikkoja, pintoja ja olosuhteita erityisesti nuoren koiran kanssa.

Pieni monirotuinen risteytys koira match show koiranäyttelyssä

Mitä mukaan match show’hun?

Match show on siitä mukava harrastus, että sen aloittamiseksi ei tarvitse investoida satoja euroja välineisiin. Jotkin tarvikkeet ovat kuitenkin välttämättömiä jokaisessa match show’ssa ja muilla tarvikkeilla voi lisäksi tehdä omasta ja koiran kokemuksesta entistäkin paremman.

Rokotuskortti tai passi

Huolehdi, että koirasi rokotukset ovat ajan tasalla ja että annetut rokotukset on merkitty rokotuskorttiin tai passiin. Match show’ssa tapahtuman järjestäjät saattavat tarkistaa koiran rokotustiedot.

Käteistä rahaa

Tarvitset käteistä ilmoitusmaksun maksamista varten ja mahdollisesti, jos paikalla on kanttiini. Harvassa match show’ssa voi maksaa kortilla, joten muista ottaa mukaan käteistä.

Näyttelyhihna

Suurimmalle osalle koirista paras hihna kehään on kevyt ja huomaamaton näyttelyhihna.

Näyttelyhihnassa on yleensä ketjusta valmistettu kaulainosa ja nylonista tai nahkasta valmistettu ohut talutinosa. Näyttelyhihnan väreissä kannattaa suosia neutraaleja värejä, jotta huomio säilyy koirassa eikä sen varusteissa.

Herkkuja koiran palkitsemiseen

Tähän kannattaa panostaa – valitse nameja, joista koira pitää erityisen paljon ja joita se ei ihan joka päivä saa. Muista myös pilkkoa makupalat riittävän pieniksi paloiksi, jotta koira ei jää mutustelemaan niitä pitkäksi aikaa ja voit palkita koiraa useita kertoja ilman että se kyllästyy niihin nopeasti.

Vettä ja vesikuppi

Muista varata raikasta vettä niin koiralle kuin itsellesikin. Joskus match show -päivät voivat venyä pitkiksikin, jolloin kannattaa huolehtia myös ravitsemispuolesta. Joissakin match show’ssa on kanttiini, mutta mikäli sellaista ei ole tarjolla, kannattaa ottaa omaa evästä mukaan.

Numerolapun pidike

Ensimmäisiin tapahtumiin osallistuessa esimerkiksi hakaneula tai kuminauha ajaa varmasti asiansa. Lemmikkitarvikeliikkeistä on myös saatavilla numerolapunpidikkeitä, jossa on muovitasku joka on helppo sujauttaa käsivarteen.

Kakkapusseja

Näitä tulisi jokaisella olla omasta takaa, mutta yleensä myös tapahtumajärjestäjiltä löytyy kakkapusseja ja muita siivousvälineitä tarvittaessa, jos ne ovat itseltä päässeet unohtumaan. Muistathan pitää tapahtumapaikan omalta osaltasi siistinä, jotta samaa tapahtumapaikkaa annetaan jatkossakin koiratapahtumien käyttöön.

Häkki tai makuualusta

Kehiä odotellessa on erinomaista aikaa harjoitella rauhoittumista esimerkiksi kevythäkissä tai makuualustalla. Kesän helteissä viilentävä alusta voi erityisesti paksuturkkiselle koiralle olla oiva helpotus.

Retkituoli

Kokoontaittuva retkituoli on oiva varuste pitkiksi venyville match show -päiville. Pääset itse lepuuttamaan jalkojasi ja ehkä oma koirakin saattaa viihtyä paremmin sylissäsi katsellessaan muiden puuhia ympärillään.

Match show -kilpailun säännöt

Match show -kilpailuilla ei ole yhtenäisiä sääntöjä, mutta kilpailun kulku on usein hyvin samankaltainen eri tapahtumien välillä. Tapahtuman järjestäjät ja myös kanssa osallistujat usein neuvovat mielellään, joten kysy rohkeasti muilta paikallaolijoilta, jos jokin asia mietityttää.

Lain mukaan kuitenkaan mihinkään tapahtumaan eivät saa osallistua typistetyt koirat. Tämä koskee myös ulkomailta tuotuja typistettyjä koiria. Koiran tulee olla asianmukaisesti rokotettu, jotta se voi osallistua tapahtumiin.

Match show -kilpailuun ilmoittautuminen

Match show -tapahtumaan ilmoittautuminen tapahtuu yleensä paikan päällä, mutta joihinkin tapahtumiin voi ilmoittautua joskus myös ennakkoon. Paikan päällä ilmoittautuessa saavu hyvissä ajoin ilmoittautumispisteelle ja kerro koirasi nimi, oma nimi sekä luokka, johon haluat koiran ilmoittaa. Ilmoittautuminen maksetaan yleensä käteisellä, joten muista ottaa käteistä mukaan.

Ilmoittautumisen jälkeen ilmoittautumisen vastaanottaja antaa sinulle numerolapun, minkä numerolla sinut kutsutaan kehään.

Match show -kilpailujen luokat

Match show’ssa koirat on jaettu luokkiin esimerkiksi koon tai iän perusteella. Yleistä on jaotella ryhmät isoihin ja pieniin aikuisiin sekä isoihin ja pieniin pentuihin. Lisäksi tapahtumassa saattaa olla omat luokkansa Junior Handlereille sekä lapsille (Lapsi ja koira -luokka) sekä muita erikoisluokkia.

Jos et ole varma, mihin luokkaan koirasi kuuluu, ei hätää. Jos tapahtumassa on ilmoittautuminen paikan päällä, ilmoittautumisen vastaanottajat auttavat yleensä mielellään selvittämään koirallesi parhaiten sopivan luokan.

Terrieri koira match show näyttelyssä

Match show -tapahtumapaikalla: Omaa vuoroa odotellessa

Kun olet ilmoittautunut haluamaasi luokkaan, etsi se kehä, jossa luokkasi arvostellaan. Kehäkartta löytyy yleensä ilmoittautumispisteen lähistöltä tai voit kysyä järjestäjiltä neuvoa oikean kehän löytämisessä.

Kehän laidalla vuoroa odotellessa on hyvä aika harjoitella keskittymistä ja rauhoittumista koiran kanssa. Voit myös hieman sivummalla harjoitella vielä koiran seisottamista tai hihnassa ravaamista.

Match show’ssa parasta on rento ja ystävällinen ilmapiiri, joten muista käyttää hyödyksesi odotteluajat myös muihin samanhenkisiin ihmisiin ja heidän koiriinsa tutustumiseen. Muistathan kuitenkin pitää oman koiran aina valvonnassa, äläkä päästä koiraasi muiden koirien luokse ilman lupaa.

Match show -kilpailuiden arvostelun kulku

Tuomari arvostelee koirat kehässä pareittain ja antaa mielestään paremmalle koiralle punaisen nauhan ja toiseksi tulleelle sinisen nauhan. Kun kaikki parit on arvosteltu ja jaettu punaisiin ja sinisiin, kuhunkin ryhmään kuuluvat koirat arvostellaan yhdessä. Sekä punaisten että sinisten koirien joukosta tuomari valitsee ja sijoittaa yleensä neljä parasta koiraa.

Punaisen ja sinisen ryhmän parhaaksi palkitut koirat jatkavat usein myös “näyttelyn paras” eli “best in show”-kehään, jossa kaikkien kehien tuomarit yhdessä palkitsevat neljä tapahtuman parasta koiraa.

Huomaathan että koska match show -kilpailuilla ei ole yhtenäisiä sääntöjä, voi ylläkuvattu kulku poiketa joissakin tapahtumissa. Tällaisia poikkeuksia voivat olla mm.

  • Vain punaisten koirien parhaaksi sijoittunut pääsee best in show -kehään
  • Tuomari voi palkita punaisissa/sinisissä koirissa enemmän tai vähemmän kuin 4 koiraa
  • Tuomarit voivat palkita best in show-kehässä enemmän tai vähemmän kuin 4 koiraa
  • Tiettyjen luokkien koirat eivät pääse best in show -kehään (joissakin tapahtumissa esimerkiksi monirotuisten koirien punaisten voittaja ei ole päässyt best in show -kehään)

Yleensä tällaisista “normaalista” poikkeavista järjestelyistä ilmoitetaan kuitenkin tapahtuman aikana.

Shetlanninlammaskoira koiranäyttelyssä

Mitä match show -kehässä tapahtuu?

Pariarvostelu

Kun luokan arvostelu alkaa, koirat kutsutaan kehään pareittain ilmoittautumisessa saamasi numeron perusteella. Kuuntele tuomarin ohjeistusta. Yleensä tuomari käy ensin molempien koirakoiden luona ja pyytää sitten molempia yhdessä kiertämään kehän kerran ympäri. Tämän jälkeen tuomari keskittyy yhteen koiraan kerrallaan.

Ensin koiraa usein seisotetaan ja tuomari katsoo koiraa sen seisoessa. Sitten tuomari pyytää sinua kävelemään koiran kanssa edestakaisin, esimerkiksi kehän kulmasta kulmaan. Tässä tuomari katsoo koiran etu- ja takaliikkeitä, eli kiinnitä huomiota siihen että koira ravaa mahdollisimman suoraa linjaa.

Sitten tuomari yleensä pyytää kiertämään kehän ympäri nähdäkseen liikkeet sivusta. Tämän jälkeen koiraa seisotetaan vielä hetki. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos tuomari ei muuta ohjeista ja katsoo koiraan, koiraa kannattaa silloin seisottaa.

Kun koirasi on arvosteltu, ellei toisin ohjeisteta, pysy vielä kehässä sen aikaa kun toinen koira arvostellaan. Tämän ajan voit käyttää seisottamalla koiraasi yhä ja näin harjoitella kestoa. Muista kuitenkin antaa koiran levätä välillä – hyvä “nollausliike” on pyörähtää rauhallisesti koiran kanssa paikallaan ja sitten taas palata seisotusasentoon. Muista myös asettua niin, ettet ole arvosteltavan koirakon tai tuomarin tiellä.

Kun molemmat koirat on arvosteltu, tuomari vielä luo muutaman katseen molempiin koiriin kun niitä seisotetaan rinnakkain. Tässä kohtaa tuomari antaa yhdelle koirakolle punaisen, ja toiselle sinisen nauhan, ja kiittää koirakoita. Nyt voit poistua kehästä nauhan kanssa.

Sivuhuomautuksena; Joskus ryhmän koirat eivät mene tasan. Tällöin voi olla, että ryhmän viimeisessä “parissa” arvostellaankin kolme koiraa samanaikaisesti tai vain yksi koira. Tällöin tuomari määrittää, kummassa väriryhmässä haluaa kunkin koiran seuraavaksi nähdä.

Nauhakehät

Kun kaikki parit on käyty läpi, alkavat niin sanonut nauhakehät eli ensin kutsutaan kaikki sinisen nauhan saaneet kehään ja sitten kaikki punaisen saaneet (yleensä tässä järjestyksessä, mutta kuten arvata saattaa, tässäkin voi olla poikkeuksia, kannattaa kuunnella tuomarin ja kehäsihteerin ohjeistusta).

Tässä vaiheessa kehässä on yleensä aika ahdasta. Kuuntele tarkkaan kehäsihteerin ja tuomarin ohjeita. He saattavat esimerkiksi jakaa ryhmän osiin ja arvostella koirat näin pienemmiksi jaetuissa ryhmissä. Nauhakehissä koiraa kannattaa seisottaa aina kun mahdollista, sillä tuomari ei enää tässä vaiheessa yleensä ryhdy yksilöllisesti arvostelemaan kutakin koiraa.

Useimmiten nauhakehissä tuomari valitsee jatkoon useamman koirakon ja sanoo muille kiitos, mikä tarkoittaa että kilpailu on heidän osaltaan ohi ja he voivat poistua kehästä. Jatkoon päässeitä koiria saatetaan vielä pyytää kiertämään kehä, jonka jälkeen tuomari sijoittaa ryhmän koirat paremmuusjärjestykseen, usein “huonoimmasta” aloittaen (ryhmän voittaja valitaan siis viimeisenä).

Kun valinnat on tehty, palkitut koirakot pyydetään yleensä poseeraamaan sijoitusnumeron ja palkintojen viereen kuvia varten. Tässä voit jälleen seisottaa koiraasi parhaasi mukaan. Kun kuvat on otettu, voit kiittää tuomaria ja kehäsihteeriä, ottaa palkinnot matkaasi ja poistua kehästä.

Huskyn ja collien risteytys match show näyttelyssä

Best in show

Jos suoriuduitte nauhakehistä niinkin mallikkaasti, että sijoituitte koirasi kanssa ykköseksi joko punaisissa tai sinisissä, saatatte päästä vielä lisäksi best in show -kehään.

Kannattaa varmistaa vielä järjestäjiltä, ketkä tarkalleen ottaen osallistuvan best in show -kehään, jotta ette odottele turhia. Kuten aikaisemmassa osioissa jo kerroinkin, joskus nauhakehien voittajista vain punaiset pääsevät best in show -kehään, joskus taas jotkut luokat eivät pääse best in show’hun lainkaan.

Kulultaan best in show -kehä vastaa paljolti nauhakehiä eli koirat tulevat kehään samaan aikaan ja niitä seisotetaan rivissä ja tuomari saattaa pyytää koko joukkoa juoksemaan kehän ympäri yhdessä, useammankin kerran. Lopuksi valitaan sijoittuneet ja jaetaan palkinnot.

Vinttikoira sinisen näyttelyruusukkeen kanssa

Match show -kilpailun jälkeen

Oli kotiin tuomisina sitten upeat palkinnot ja ruusukkeet tai muovinauhanpätkä, olette varmasti molemmat kaikkensa antaneet ja olette kehittyneet koirakkona taas askeleen eteenpäin.

Jos kaikki ei mennyt aivan nappiin ensimmäisellä tai toisellakaan kerralla, älä luovuta. Monille koirille match show -tapahtuman kaltainen ympäristö on haastava, ja aivan ymmärrettävästi. Paikalla on paljon ihmisiä, koiria, hajuja ja kaikkea uutta. Mikään ei kuitenkaan tunnu paremmalta kuin jatkaa rohkeasti tapahtumissa käymistä ja huomata miten yhteistyö koiran kanssa kehittyy joka kerta paremmaksi.

Muista, että match show tapahtumat ovat ennen kaikkea mukavaa yhdessäoloa eikä niihin kannata lähteä vain kilpailemaan – ihan jo siitä syystä, että match showssa ei ole sääntöjä eikä koskaan voi tietää mitä tuomari koirissa sinä päivänä arvostaa tai hakee.

Lähde siis rohkeasti kokeilemaan ja viettämään ihania hetkiä koirasi kanssa match show -tapahtumiin!

Mistä paikallisia match show -kilpailuja löytää?

Tällä hetkellä parhaat kanavat löytää match show -tapahtumia ovat Koirat.com-verkkosivun tapahtumakalenteri sekä paikalliset koira-aiheiset Facebook-ryhmät.

Jaa artikkeli